Η γύρη είναι η ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη διαφόρων φυτών και τη μεταφέρουν στις κυψέλες τους, όπου και την αποθηκεύουν. Η γύρη περιέχει έναν πλούτο θρεπτικών συστατικών και αποτελεί βασική πηγή τροφής των μελισσών.
Περιέχει πάνω από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, καθώς και οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.
Περιλαμβάνει βιταμίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προβιταμίνη Α, ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και ο σίδηρος καθώς και μία πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καροτενοειδή, και κουερσετίνη.
Η περιεκτικότητα της γύρης συγκεκριμένα σε σελήνιο είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 12,5% gr) αποδίδει 500% περισσότερο σελήνιο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Συνίσταται για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.
1. Ενισχύει την αντιοξειδωτική δύναμη του οργανισμού
Η γύρη περιέχει μία μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Έχει φανεί σε μελέτες στα ζώα, ότι η γύρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και συγκεκριμένα της «κακής» LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι σε μία προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά της γύρης μπορούν να προστατεύσουν τα λιπίδια από οξείδωση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά που συγκεντρώνει η γύρη μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και το πρήξιμο.
4. Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος και βοηθάει στην επούλωση των πληγών
Η γύρη των μελισσών φαίνεται ότι βελτιώνει την εικόνα του δέρματος σε περιπτώσεις όπως εκζέματα και ψωρίαση.
5. Ενισχύει την καλή λειτουργία του ήπατος
Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να ενισχύσει τις αποτοξινωτικές ικανότητες του ήπατος. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά της γύρης των μελισσών προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες από διάφορες τοξικές ουσίες.
Μπορεί να είναι ευεργετική για:
- ηλικιωμένους με μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά
- μετεγχειρητικούς ασθενείς
- νοσηλευόμενους ασθενείς με κίνδυνο νοσηρότητας/θνησιμότητας
- καρκινοπαθείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπεία/ακτινοβολία
- παιδιά με έλλειψη όρεξης
- άτομα που ασκούνται έντονα
Προτείνεται η κατανάλωσή της να ξεκινάει με ¼ κουταλάκι του γλυκού και σταδιακά να φτάσει μέχρι τις 2 κουταλιές της σούπας, σε συνδυασμό με γάλα, γιαούρτι, ή ο,τιδήποτε άλλο εσείς προτιμάτε.