Το μέλι φθινοπωρινής ερείκης το συναντά κανείς με πολλές διαφορετικές ονομασίες:
- Σουσούρα για τους Βόρειους
- άναμμα
- πυρένι
Η επιστημονικά ακριβής ονομασία του θάμνου της ερείκης είναι Erica Manipuliflora, και ξεχωρίζει οπτικά για τα ροζ - μωβ άνθη του τα οποία όταν βρίσκονται στο απόγειο τους καλύπτουν ολόκληρες εκτάσεις. Το άρωμα των λουλουδιών της ερείκης προσδίδει στο μέλι αυτό μεθυστικούς γήινους οσφρητικούς τόνους. Έχει βοτανική, γλυκιά γεύση, και ένα υπέροχο κοκκινωπό χρώμα καραμέλας το οποίο γίνεται ακόμα εντονότερο κατά την κρυστάλλωση του, η οποία δεν αργεί καθώς είναι ένα μέλι που κρυσταλλώνει σύντομα. Προτιμάται πολύ από τους απαιτητικούς καταναλωτές για το χαρακτηριστικό κοκκινωπό - χάλκινο χρώμα και την πλούσια καραμελένια γεύση του, και φυσικά για τις φοβερές του θρεπτικές ιδιότητες. Το μέλι φθινοπωρινής ερείκης είναι πλούσιο σε μέταλλα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες.
Έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περίπου στο 2%, όπου είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα είδη μελιού. Είναι πολύ αντιοξειδωτικό, αποχρεμπτικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ρίχνει την χοληστερίνη.