Το θυμαρίσιο μέλι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της μελισσοκομίας και θεωρείται από πολλούς ο βασιλιάς των μελιών. Είναι παχύρρευστο, έχει έντονο χρυσό χρώμα που θυμίζει κεχριμπάρι και γεύση πολύ δυνατή και με διάρκεια, περικλείοντας μέσα στο βάζο τους θυμαρότοπους από τους οποίους συλλέγεται θυμίζοντας ελληνικό καλοκαίρι και θαλασσινά τοπία. Είναι πικάντικο και ντελικάτο, από τη φύση του περιέχει ένα αιθέριο έλαιο που ονομάζεται ‘’θυμόλη’’ η οποία έχει εξαιρετικά αντισηπτική δράση και θεωρείται ο πρόδρομος των σημερινών αντιβιοτικών.Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Eθνικό Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών και το Πανεπιστήμιο Iωαννίνων, το θυμαρίσιο μέλι εμφανίζει ισχυρή δράση έναντι μικροοργανισμών. Είναι σημαντική η συμβολή του σε προβλήματα του πεπτικού, του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος, ενώ έχει επίσης αντιμυκητιασική, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Θεωρείται υπερτροφή λόγω των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του, περιλαμβάνοντας ποικιλία από μέταλλα, ιχνοστοιχεία, σίδηρο, μαγγάνιο. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για τις θεραπευτικές του ικανότητες, τονώνοντας την μνήμη και προσφέροντας διαύγεια. Αθλητές, παιδιά και όσοι ασκούν νοητική δραστηριότητα, όπως οι μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, θα ήταν αναγκαίο να το εντάξουν στην διατροφική τους καθημερινότητα. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η αντιοιστρογονική δράση του και η προσφορά του έναντι του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του ενδομητρίου.